Legalizace, regulace a zdanění psychotropních látek - Novotná, Hana (2025)
Diplomová práce se zabývá legalizací, regulací a zdaněním psychotropních látek, a to především psychedelických hub a kokainu. Práce nejprve vysvětluje základní pojmy a právní rámec včetně mezinárodních úmluv, které ovlivňují drogovou politiku. Následně analyzuje argumenty pro a proti legalizaci a srovnává různé modely spotřební daně – podle hmotnosti, ceny a obsahu účinné látky. Dále jsou v práci navrženy konkrétní regulační rámce pro bezpečný legální trh. V poslední části je v případových studiích navrženo zdanění psychedelických hub a kokainu včetně odhadovaných příjmů do státního rozpočtu.