Legalizace, regulace a zdanění psychotropních látek - Novotná, Hana; Arltová, Markéta, 1970-; Gotvald, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Diplomová práce se zabývá legalizací, regulací a zdaněním psychotropních látek, a to především psychedelických hub a kokainu. Práce nejprve vysvětluje základní pojmy a právní rámec včetně mezinárodních úmluv, které ovlivňují drogovou politiku. Následně analyzuje argumenty pro a proti legalizaci a srovnává různé modely spotřební daně – podle hmotnosti, ceny a obsahu účinné látky. Dále jsou v práci navrženy konkrétní regulační rámce pro bezpečný legální trh. V poslední části je v případových studiích navrženo zdanění psychedelických hub a kokainu včetně odhadovaných příjmů do státního rozpočtu.
Vedoucí práce: Markéta Arltová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses