Vedomá a nevedomá identifikácia používateľov v prostredí nových médií - Trnková, Katarína (2025)
Táto bakalárska práca sa zaoberá témou vedomej a nevedomej identifikácie používateľov v prostredí nových médií. Vedomá identifikácia prebieha pri aktívnom zdieľaní údajov zo strany používateľa, zatiaľ čo nevedomá identifikácia sa uskutočňuje prostredníctvom technológií, ako sú cookies, geolokácia alebo sledovacie skripty, často bez vedomia a súhlasu používateľa. Teoretická časť práce analyzuje motivácie, ktoré ovplyvňujú rozhodnutie používateľov dobrovoľne poskytovať osobné údaje, a popisuje súčasné techniky sledovania, ktoré sa využívajú bez vedomia používateľov. Ďalej práca predstavuje prehľad rizík spojených so zhromažďovaním informácií o používateľoch a uvádza možnosti, ako si chrániť digitálne súkromie. Praktická časť skúma povedomie bežných používateľov o formách nevedomej identifikácie, spôsoby, akými sa snažia chrániť svoje súkromie v online prostredí, a motivácie, ktoré ich vedú k vedomému zdieľaniu osobných údajov. Zo získaných výsledkov vyplýva, že používatelia majú základné povedomie o technikách nevedomej identifikácie a vo väčšine prípadov dokážu rozpoznať bežné sledovacie mechanizmy. Menej známe a technicky náročnejšie metódy, ako napríklad fingerprinting, väčšinou nepoznajú. Výsledky zároveň naznačujú, že používateľom na ich súkromí záleží a snažia sa ho chrániť, najmä tým, že obmedzujú vedomé zdieľanie osobných údajov. Proti nevedomej identifikácii sa však chránia výrazne menej. Výskum potvrdil, že vek je štatisticky významným faktorom ovplyvňujúcim ochotu zdieľať osobné údaje online. Staršia generácia je voči zdieľaniu údajov opatrnejšia a skeptickejšia, najmä ak je to podmienkou prístupu k digitálnym službám. Rovnako sa potvrdilo, že vzdelanie zohráva úlohu v povedomí o technikách nevedomej identifikácie. Používatelia s vyšším vzdelaním majú v t