Dlouhodobé využití olympijských areálů a infrastruktury na příkladu vybraných olympijských her - Kotrba, Jan; Dufek, Pavel, 1968-; Váňa, Daniel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Diplomová práce zkoumá dlouhodobé využití olympijských sportovních areálů a příslušné infrastruktury na příkladu letních olympijských her v Mnichově 1972, Los Angeles 1984 a Barceloně 1992. Cílem práce je zhodnocení, jestli se sportoviště, dopravní infrastruktura, ubytování a podobné infrastrukturní projekty postavené především pro účely výše zmíněných olympijských her dále používaly po mnoha letech po skončení olympiády. Teoretická část především prezentuje téma ekonomie sportu a s tím spojená ekonomická stránka pořádání největší sportovních událostí na světě. Také popisuje historii olympijského hnutí. V praktické části je zjištěno, že drtivá většina zkoumaných míst se používá i dlouho po skončení olympijských her. V případě her v Mnichově a v Barceloně se ukazuje také potenciál nastartovat a urychlit investice pomáhající k rozvoji pořadatelského města a jeho regionu.
Vedoucí práce: Pavel Dufek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: moderní hospodářské dějiny [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses