Uplatnění druhé generace Vietnamců ve věku 18 až 26 let na českém trhu práce v roce 2024 - Nghiem, Tuan Anh; Barák, Vladimír; Rotschedl, Jiří, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá profesními preferencemi druhé generace Vietnamců žijících v České republice a jejich srovnáním s kariérními očekáváními rodičovské generace, která do Česka přišla zejména za účelem ekonomické migrace. Teoretická část mapuje migrační historii vietnamské komunity, vývoj jejích ekonomických aktivit a kulturní integrace – od poválečných válečných sirotků až po současnou „banánovou generaci“. Zvláštní pozornost je věnována fenoménu tržnice Sapa, vietnamským večerkám a nehtovým studiím, které představují významné formy podnikání první generace. Praktická část je založena na kvantitativním výzkumu mezi mladými Vietnamci ve věku 18–26 let. Výsledky ukazují, že většina respondentů upřednostňuje kariéru mimo rodinný podnik, zejména v korporátním prostředí, přičemž důraz kladou na profesní růst, finanční stabilitu a pracovní prostředí. Rodina však i nadále sehrává významnou, byť ne dominantní roli při kariérním rozhodování. Práce přináší nové poznatky o generačních rozdílech v profesní orientaci vietnamské menšiny v ČR, které mohou být využity při tvorbě inkluzivních integračních a zaměstnaneckých politik. Na základě výsledků autor doporučuje rozšíření kariérního poradenství zaměřeného na specifika druhé generace Vietnamců a podporu dialogu mezi generacemi v rámci rodin, čímž by se mohlo předejít mezikulturním konfliktům a zároveň podpořit hladší integrace mladých Vietnamců do majoritní společnosti.
Vedoucí práce: Vladimír Barák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses