Generatívna umelá inteligencia v pracovnej sfére : Analýza názorov vysokoškolských študentov a učiteľov - Bačo, Samuel; Sigmund, Tomáš; Novotný, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Táto bakalárska práca analyzuje postoje a názory študentov vysokých škôl s pracovnými skúsenosťami na akceptáciu generatívnej umelej inteligencie (GenAI) v pracovných sférach, vrátane ľudských zdrojov, manažmentu, informačných technológií a financií. V teoretickej časti sa poskytuje prehľad literatúry o GenAI, jej aplikáciách a výzvach v uvedených odvetviach, ako aj analýza názorov učiteľov na jej integráciu do vzdelávania. Praktická časť využíva rozšírený model UTAUT2, doplnený o konštrukt univerzitného vzdelávania, na kvantitatívny výskum založený na dotazníku, doplnený o korelačnú a regresnú analýzu, ako aj analýzu odpovedí na otvorené otázky. Hlavným cieľom je identifikovať kľúčové faktory ovplyvňujúce zámer študentov používať GenAI, vrátane vnímania užitočnosti, dôvery, etických obáv a odborového zamerania, a overiť stanovené hypotézy. Výsledky ukazujú, že Performance Expectancy a Hedonic Motivation sú hlavnými prediktormi akceptácie, zatiaľ čo vplyv univerzitného vzdelávania je obmedzený nedostatočnou prípravou. Práca ponúka odporúčania pre univerzity a zamestnávateľov, ako zlepšiť vzdelávacie programy a podporu pri integrácii GenAI do praxe, čím prispieva k diskusii o jej etickom a efektívnom využití.
Vedoucí práce: Tomáš Sigmund
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses