Detekce a označování fake news na sociálních sítích - Hašpl, Ondřej; Syrovátková, Jana; Pavlíček, Antonín, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na problematiku detekce a šíření fake news na sociálních sítích, a to především z pohledu schopnosti uživatelů tyto zprávy správně identifikovat. Teoretická část práce definuje klíčové pojmy jako dezinformace, fake news, manipulace nebo deepfake, a zabývá se i oblastí kritického myšlení, mediální gramotnosti a nástrojů na ověřování faktů. Pozornost je věnována také fungování fact-checkingových organizací a přístupům jednotlivých platforem jako Meta, TikTok nebo X k detekci falešného obsahu. V praktické části je realizováno kvantitativní dotazníkové šetření, jehož cílem bylo zjistit, jak různé faktory ovlivňují schopnost respondentů rozpoznat pravdivé a nepravdivé informace. Dotazník vyplnilo přes 350 respondentů, z nichž více než 220 poskytlo kompletní data pro analýzu. Následná zjištění přispívají k lepšímu porozumění v oblasti detekce a rozpoznávání fake news.
Vedoucí práce: Jana Syrovátková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses