Digitální měny centrálních bank - Jašek, Daniel Petr (2025)
Tato bakalářská práce uvádí čtenáře do problematiky digitálních měn centrálních bank (CBDC), která úzce souvisí s moderními platebními systémy a také se současnou fi- nanční legislativou. V práci jsou popsány současné technologie typu DLT, blockchain a offline platby, které by mohly tvořit technologický základ CBDC. Hlavní pozornost je věnována projektu digitálního eura včetně jeho potenciálních přínosů, rizik a speci- fik. Dále je analyzována možnost zavedení české CBDC a zhodnocena je i již existující CBDC v podobě bahamského Sand Dollaru. V závěrečné části jsou pomocí jednodu- chého modelu ilustrovány možné dopady zavedení CBDC v Česku na bankovní depo- zita. Hlavním cílem této práce je přehledné shrnutí klíčových bodů této problematiky dle dostupných informací jak z českých, tak i ze zahraničních zdrojů.