Analýza výdajů státního rozpočtu ČR za období 2014-2024 - Šimsa, Adam (2025)
Tématem této diplomové práce jsou příjmy a výdaje státního rozpočtu České republiky. Výzkum této oblasti je potřebný pro úspěšné provedení úsporných opatření. Cílem práce je provést analýzu příjmů, a především výdajů státního rozpočtu v letech 2014-2024 a navrhnout úsporná opatření na straně výdajů. Cíle práce bylo dosaženo pomocí analýzy vývoje dílčích oblastí příjmů a výdajů státních rozpočtů. Data jsou čerpána ze Státních závěrečných účtů pro roky 2014-2024 a datových tabulek Českého statistického úřadu. Hlavním závěrem práce je, že na navýšení výše deficitu státního rozpočtu měly vliv především změny provedené na straně výdajů, a to především v oblastech neinvestičních transferů veřejnoprávním osobám, mezi peněžními fondy téže osoby a neinvestičních transferů fyzickým osobám. Práce navrhuje provedení úsporných opatření v dávkách důchodového pojištění, příspěvku na bydlení a regionálním školství.