Shluková analýza zemí na základě indikátorů zdravotní péče - Tomášková, Tereza (2025)
Tato práce se zabývá shlukováním zemí dle úrovně jejich zdravotnictví na základě systematicky vybraných proměnných, které na zdravotnictví země nahlíží z mnoha různých pohledů. Cílem je odhalit a interpretovat přirozené shluky zemí, které se úrovní zdravotnictví navzájem podobají. Teoretická část se věnuje popisu proměnných a teoretickému ukotvení transformací, které jsou nutné pro následné shlukování. Zároveň jsou přiblíženy shlukové algoritmy, se kterými je analýza prováděna, jedná se o hierarchické shlukování, metodu k-průměrů a Gaussovské modely směsí. V praktické části jsou tyto transformace a shlukování provedeny na datech představených v teoretické části práce. Výsledkem práce jsou prezentované shluky, dle kterých je patrné, že se skupiny různých úrovní zdravotnictví v datech nachází. Tyto skupiny se navíc mezi jednotlivými algoritmy podobají a je možné najít ukazatele, které jednotlivé země ve shlucích spojují. Jako nejvhodnější řešení se pak jeví hierarchické shlukování a shlukování dle Gaussovských modelů směsí, kde pro obě řešení lze najít smysluplné interpretace skupin.