Shluková analýza zemí na základě indikátorů zdravotní péče - Tomášková, Tereza; Šulc, Zdeněk; Řezanková, Hana, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato práce se zabývá shlukováním zemí dle úrovně jejich zdravotnictví na základě systematicky vybraných proměnných, které na zdravotnictví země nahlíží z mnoha různých pohledů. Cílem je odhalit a interpretovat přirozené shluky zemí, které se úrovní zdravotnictví navzájem podobají. Teoretická část se věnuje popisu proměnných a teoretickému ukotvení transformací, které jsou nutné pro následné shlukování. Zároveň jsou přiblíženy shlukové algoritmy, se kterými je analýza prováděna, jedná se o hierarchické shlukování, metodu k-průměrů a Gaussovské modely směsí. V praktické části jsou tyto transformace a shlukování provedeny na datech představených v teoretické části práce. Výsledkem práce jsou prezentované shluky, dle kterých je patrné, že se skupiny různých úrovní zdravotnictví v datech nachází. Tyto skupiny se navíc mezi jednotlivými algoritmy podobají a je možné najít ukazatele, které jednotlivé země ve shlucích spojují. Jako nejvhodnější řešení se pak jeví hierarchické shlukování a shlukování dle Gaussovských modelů směsí, kde pro obě řešení lze najít smysluplné interpretace skupin.
Vedoucí práce: Zdeněk Šulc
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: data analytics [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses