Riziková analýza v kontextu řízení informačních systémů a auditu : synergie a význam - Martinovič, Matyáš (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou řízení rizik v oblasti informačních systémů a jeho uplatněním v rámci auditu IT. Cílem práce je popsat obecný rámec řízení rizik podle mezinárodně uznávaných standardů a metodik, jako jsou ISO 31000, ISO/IEC 27005, NIST800 a COBIT 5, a následně tyto poznatky aplikovat na konkrétní případ z praxe. Práce zkoumá synergii mezi procesy řízení rizik a IT auditem, přičemž vychází z předpokladu, že efektivní využití analýzy rizik může významně zvýšit účinnost a cílenost auditního procesu. V praktické části je realizována případová studie ve vybrané organizaci, zaměřená na audit návrhu a implementace bezpečnostních opatření. Výstupem práce je návrh postupu, jak integrovat analýzu rizik do plánování a provádění auditu informačních systémů. Práce zároveň identifikuje přínosy, omezení a hlavní faktory úspěchu této integrace.