Klíčové determinanty úspěchu crowdfundingového financování - Křížek, Matouš; Svobodová, Ivana, 1969-; Löster, Tomáš, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Tato práce se zabývá crowdfundingem jako formou financování podnikatelských projektů, především identifikací vlivu cílové částky projektu na jeho úspěšnost v závislosti na jeho kategorii. Teoretická část mapuje současný stav odvětví crowdfundingu, známé determinanty úspěchu kampaní a metody používané k jejich výzkumu. Následně je provedena analýza pomocí logistické regrese a zobecněného aditivního modelu (GAM) na populaci kampaní z české platformy HitHit. Výsledky potvrzují dosavadní determinanty i metody výzkumu, byly však nalezeny určité mezikategoriální odlišnosti; zejména slabší negativní vliv cílové částky na úspěšnost u technologických projektů. Pro jednotlivé kategorie byla též odhadnuta síla tohoto vlivu v závislosti na cílové částce, což může pomoci autorům projektů stanovit cílovou částku odpovídající jejich kategorii projektu a optimalizovat při tom svou šanci úspěchu.
Vedoucí práce: Ivana Svobodová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses