Vliv organizační kultury na spokojenost zaměstnanců - Mužíková, Klára (2025)
Tato bakalářská práce analyzuje vztah mezi organizační kulturou a spokojeností zaměstnanců v Městském divadle Kladno. K identifikaci klíčových rysů organizační kultury a jejich vlivu na spokojenost zaměstnanců využívá práce kvalitativních výzkumných metod, a to konkrétně polostrukturované rozhovory a pozorování. Výzkum odhaluje, že organizační kultura významně ovlivňuje spokojenost zaměstnanců, přičemž klíčovými faktory jsou atmosféra na pracovišti, vztahy, komunikace a důvěra. Práce také zkoumá specifika divadelního prostředí a jejich dopad na spokojenost. Závěry práce mohou přispět k rozvoji pozitivní organizační kultury a zvýšení spokojenosti zaměstnanců v divadle.