Well-being ve společnosti Česká spořitelna, a.s. - Kuzbová, Terezie; Motlová, Veronika; Sekanina, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Hlavním cílem bakalářské práce je změřit úroveň pracovního well-beingu v České spořitelně, a.s. Dílčími cíli je zjistit jaké faktory v organizaci nejvíce ovlivňují zjištěný pracovní well-being zaměstnanců, a jak se to projevuje na motivaci zaměstnanců. Praktická část obsahuje dvě empirické studie. První se zabývá kvantitativní šetřením v podobě rozšířeného PERMA dotazníku, který měří pracovní blahobyt, a také korelační analýzou, jenž zjišťuje závislost čtyř stanovených faktorů. Pracovní skupina (H1), sociální atmosféra a organizační kultura (H2), přístup a podpora vedení (H3), společně s regulací pracovní zátěže a stresu (H4) mají na bázi získaných výsledků potvrzený pozitivní vliv na všechny tři zkoumané týmy. Polostrukturované rozhovory byly provedeny v druhé empirické části, ve které byla použita tematická analýza, skrze kterou bylo možné identifikovat základní kódy a kategorie vázající se na motivaci a na well-being zaměstnanců. Výstupem bakalářské práce je provázání těchto dvou výzkumů a návrhy na zlepšení pracovního blahobytu, motivace a angažovanosti v jednotlivých týmech.
Vedoucí práce: Veronika Motlová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses