Přístup generace Z k práci a její požadavky na pracovním trhu - Mottysová, Kristýna (2025)
Tato diplomová práce se zaměřuje na generaci Z, respektive na to, jak vnímá pracovní trh a jak k němu přistupuje. Hlavním cílem práce je identifikovat faktory, které jsou pro ni při volbě zaměstnavatele stěžejní a co od budoucího zaměstnavatele očekává. V teoretické části jsou popsány jednotlivé generace a jejich charakteristiky, vývoj trhu práce a detailní analýza generace Z. Praktická část zahrnuje kombinaci kvantitativního a kvalitativního výzkumu. Kvantitativní výzkum probíhal ve formě dotazníkového šetření, kterého se zúčastnili studenti a absolventi vysokých škol. Kvalitativní výzkum probíhal formou focus groups, kterých se zúčastnili studenti Vysoké školy ekonomické v Praze, předmětu Organizační chování. Výsledky ukázaly, že generace Z preferuje smysluplnou práci před finančním ohodnocením a zároveň klade důraz na work-life balance, kariérní růst a flexibilitu. Analýza dat ukázala, že zaměstnavatelé budou muset svůj přístup přizpůsobit generaci Z, aby ji oslovili a udrželi si ji. Zjištění mohou posloužit firmám při tvorbě a nastavení náborové strategie a samotnému porozumění této generaci.