Tvorba pluginu do webového prohlížeče pro zjednodušení práce s jazykovými modely - Šmárik, Marián; Kliegr, Tomáš; Sýkora, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Cílem této bakalářské práce je návrh a implementace pluginu pro webový prohlížeč Google Chrome, který uživatelům usnadní ověřování informací dostupných na internetu. Vyvíjená aplikace je implementována jako webové rozšíření. Je napsána v programovacím jazyce JavaScript a funguje samostatně, bez nutnosti komunikace se serverem, s výjimkou požadavků směřovaných na poskytovatele velkého jazykového modelu. Veškerá vyhodnocovací logika je zahrnuta přímo v klientském kódu, což umožňuje dosažení vysoké úrovně škálovatelnosti. Pro plnou funkčnost pluginu je nezbytné, aby měl uživatel příslušné přístupové klíče, konkrétně klíč k velkému jazykovému modelu, Google Search API Key a také Programmable Search Engine ID. Po dokončení fáze implementace bylo provedeno uživatelské testování, které prokázalo efektivitu navrženého řešení v praktických scénářích a zároveň napomohlo identifikovat oblasti vhodné pro budoucí vylepšení. Mezi dílčí cíle práce patří analýza postupů vhodných pro úpravu velkých jazykových modelů za účelem zvýšení spolehlivosti vyhodnocování informací. Tato analýza byla provedena formou rešerše odborné literatury. Dále byla pomocí metody sběru dat provedena analýza funkcionality stávajících rozšíření zaměřených na ověřování informací.
Vedoucí práce: Tomáš Kliegr
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses