Sociální pomoc pro sociálně vyloučené osoby v Karlových Varech a v Praze v roce 2024 - Kuraňková, Simona (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na analýzu dostupnosti sociálních služeb a sociálních dávek pro osoby bez přístřeší v Karlových Varech a v hlavním městě Praze. Cílem práce je zmapování dostupnosti sociálních služeb určených pro osoby zasažené sociálním vyloučením, konkrétně ztrátou domova a přístřeší podle typologie ETHOS v Karlových Varech a v Praze. V teoretické části práce je vymezen pojem sociálního vyloučení, typologie ETHOS a podmínky poskytování sociální pomoci. Praktická část porovnává ekonomickou situaci konkrétních osob bez přístřeší a analyzuje kapacitu, dostupnost a druhy poskytovaných služeb v daných městech. Závěry práce ukazují na výrazně vyšší dostupnost sociálních služeb v Karlových Varech než v Praze. Vyšší dostupnost sociálních služeb v Karlových Varech je dle výsledků výzkumu zapříčiněna dvěma hlavními faktory, a to přesunem osob bez přístřeší za idealistickou vidinou dostupnějších služeb v jiných městech a dostupnějšími cenami bydlení v Karlových Varech. Možnosti pro zvýšení kapacity a dostupnosti sociálních služeb pro osoby bez přístřeší existují pasivní – zakládání nových organizací a služeb určených pro osoby bez přístřeší nebo zvyšování efektivity těchto služeb i aktivní – prevence bezdomovectví nebo zefektivnění poradenských služeb pro jednodušší inkluzi osob bez přístřeší.