Vliv kulturních a sociálních faktorů na přijetí očkování proti HPV v České republice - Vandasová, Tereza (2025)
Diplomová práce se zabývá analýzou kulturních a sociálních faktorů ovlivňujících přijetí očkování proti HPV v České republice. Hlavním cílem je identifikovat klíčové determinanty, které ovlivňují rozhodování o očkování. Výzkum zahrnuje analýzu odborné literatury, kvantitativní šetření mezi lékaři a kvalitativní šetření mezi ženami. Výsledky ukázaly, že zásadními faktory jsou doporučení lékařů, obavy z vedlejších účinků a vliv sociálních norem. Dále výzkum odhalil nízkou zdravotní gramotnost veřejnosti jako důležitou bariéru pro očkování. Na základě výsledků byla formulována doporučení zaměřená na posílení role lékařů v komunikaci o očkování, zvýšení zdravotní gramotnosti a vytvoření cílených informačních kampaní. Celkově práce přispívá k hlubšímu porozumění problematiky přijetí očkování proti HPV a navrhuje praktické kroky ke zvýšení proočkovanosti v České republice.