Demografické změny související s Covid-19 - Vávra, Karel; Majerová, Markéta; Nývlt, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Cílem této bakalářské práce je analýza vývoje a demografických změn převážně v oblasti přirozené reprodukce způsobené vypuknutím pandemie covid-19 na území České republiky během let 2010 až 2023. Teoretická část popisuje celkový vznik a podrobný vývoj pandemie covid-19 a seznamuje s ukazateli plodnosti a úmrtnosti, které jsou využity v analýze. Pozorovanými ukazateli plodnosti jsou obecná míra plodnosti, obecná míra porodnosti, specifické míry plodnosti a úhrnná plodnost a pozorovanými ukazateli úmrtnosti jsou obecná míra úmrtnosti, specifické míry úmrtnosti, novorozenecká a kojenecká míra úmrtnosti a střední délka života. Praktická část se dělí do dvou období, kde se nejprve vytváří analýza vývoje jednotlivých ukazatelů v čase v období před vypuknutím pandemie, tedy v letech 2010 až 2019, a následně v druhé části, v období 2010 až 2023, se porovnává hodnota jednotlivých ukazatelů a změna jejich vývoje způsobená pandemií covid-19. Bakalářská práce jednoznačně odhalila negativní vliv pandemie jak na ukazatele plodnosti, tak úmrtnosti. Po lehkém nárůstu v roce 2021 získaly hodnoty plodnostních ukazatelů klesající trend a snížily se na velikosti výrazně nižší než před vypuknutím pandemie. Hodnoty úmrtnostních ukazatelů byly kritické převážně v letech 2020 až 2022, kde se zvyšovala úmrtnost převážně u osob s vyšším věkem a byl pozorován výrazný pokles střední délky života. Pozitivním pohledem je, že v posledním pozorovaném roce 2023 se hodnoty ukazatelů úmrtnosti začaly zlepšovat a v silné většině se dostaly na pozitivnější hodnoty, než měla Česká republika před vypuknutím pandemie. Toto bohužel nelze pozorovat i u hodnot plodnostních ukazatelů, které mají stále v roce 2023 klesající trend.
Vedoucí práce: Markéta Majerová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses