Holandská nemoc : případová studie Norska v období 2000–2023 - Slezák, Patrik; Zubíková, Adéla; Bednář, Milan, 1991-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato diplomová práce se zaměřuje na případovou studii norské ekonomiky mezi lety 2000–2023, a klade si za cíl zjistit, zda a případně v jaké míře se ve sledovaném období v Norsku projevily symptomy holandské nemoci a vytvořit doporučení pro hospodářskou politiku nejen Norska. Fenomén je spojován s náhlým růstem finančních příjmů v ekonomice, které pramení z těžby přírodních zdrojů, jako je například ropa a zemní plyn, krátce po jejich objevení, ale i dlouho poté. Norsko je vybráno do této případové studie díky svému modelu, který cílí na dlouhodobě stabilní ekonomiku a udržitelný rozvoj. Práce se zaměřuje na vývoj klíčových makroekonomických ukazatelů, jako jsou diverzifikace ekonomiky, investiční aktivita, směnný kurz, rozpočtová politika a závislost na exportu přírodních zdrojů. Na základě těchto ukazatelů je následně vyhodnoceno, zda Norsko ve sledovaném období trpělo holandskou nemocí. V teoretické části jsou nejdříve vysvětleny související koncepty spojené s tímto fenoménem a praktická část poté využívá získané poznatky a dostupná data pro vyhodnocení cílů této diplomové práce. Výsledkem empirické části práce je zjištění, že Norsko v některých letech vykazovalo projevy holandské nemoci, jako například zvýšenou závislost na exportu fosilních paliv. Norský model, který je charakteristický svým státním investičním fondem, dokázal negativní dopady tohoto jevu značně omezit. Práce ve svém celku poskytuje poznatky o norském přístupu a nabízí možnou inspiraci pro jiné státy, které také disponují značným bohatstvím přírodních zdrojů.
Vedoucí práce: Adéla Zubíková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses