Mateřství a kariéra v managementu – očekávání studentek versus realita pracovního trhu - Meyerová, Simona (2025)
Bakalářská práce se zabývá očekáváním studentek bakalářských manažerských oborů ohledně budoucího skloubení mateřství a kariéry. Cílem bylo zjistit, jaké jsou jejich představy o sladění těchto dvou oblastí a porovnat je s realitou pracovního trhu. Výzkum se opírá o tři výzkumné otázky, které zkoumají, jak si studentky představují budoucí slaďování těchto rolí, jaké bariéry očekávají a jakou podporu by uvítaly ze strany zaměstnavatelů. Výzkum proběhl formou kvantitativního dotazníku. Data od 62 respondentek byla vyhodnocena převážně pomocí deskriptivní statistiky. Výsledky ukázaly, že většina studentek plánuje skloubit mateřství s kariérou, i když si uvědomují možné komplikace. Mezi hlavní překážky podle studentek patří nízká podpora zaměstnavatelů a tlak na výkon a dostupnost v zaměstnání. Od zaměstnavatelů očekávají především možnost práce z domova a flexibilní pracovní dobu. Práce upozorňuje na nesoulad mezi ambicemi mladých žen a realitou pracovního trhu a nabízí doporučení, jak podpořit rovné příležitosti žen v managementu.