Vliv odměňování na pracovní výkon - Chmelová, Adéla (2025)
Hlavním cílem této bakalářské práce je prozkoumat souvislosti systému odměňování pracovníků ve vztahu k jejich pracovní výkonnosti ve vybrané společnosti a navrhnout možné úpravy tohoto systému. Práce je rozdělena do dvou částí. Práce se v teoretické části zabývá vysvětlením klíčových pojmů jako je pracovní výkon, odměňování a také odměňování podle výkonu. Praktická část obsahuje realizace kvantitativního šetření pomocí dotazníků mezi pracovníky. Dále praktická část popisuje hodnocení odměňovacího systému v dané společnosti a také jsou zhodnoceny jejich výhody a případné nedostatky. Hlavním přínosem práce jepropojení teoretických znalostí s praktickými poznatky a implementace na konkrétní firmu. Závěrem jsou navržena doporučení pro zvýšení efektivity pracovníků ve společnosti. Tyto návrhy jsou založeny na zjištěných výsledcích a mají potenciál zlepšit celkovou výkonnost společnosti.