Vliv odměňování na pracovní výkon - Chmelová, Adéla; Motlová, Veronika; Legnerová, Kateřina, 1965-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Hlavním cílem této bakalářské práce je prozkoumat souvislosti systému odměňování pracovníků ve vztahu k jejich pracovní výkonnosti ve vybrané společnosti a navrhnout možné úpravy tohoto systému. Práce je rozdělena do dvou částí. Práce se v teoretické části zabývá vysvětlením klíčových pojmů jako je pracovní výkon, odměňování a také odměňování podle výkonu. Praktická část obsahuje realizace kvantitativního šetření pomocí dotazníků mezi pracovníky. Dále praktická část popisuje hodnocení odměňovacího systému v dané společnosti a také jsou zhodnoceny jejich výhody a případné nedostatky. Hlavním přínosem práce jepropojení teoretických znalostí s praktickými poznatky a implementace na konkrétní firmu. Závěrem jsou navržena doporučení pro zvýšení efektivity pracovníků ve společnosti. Tyto návrhy jsou založeny na zjištěných výsledcích a mají potenciál zlepšit celkovou výkonnost společnosti.
Vedoucí práce: Veronika Motlová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses