Analýza spotřební daně z tabákových výrobků - Chromečková, Lucie (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou vlivu rozdílů ve zdanění tabákových výrobků mezi Českou republikou a Polskem na přeshraniční nákupní chování českých spotřebitelů. Cílem je zjistit, zda cenový rozdíl, způsobený rozdílnou výší spotřební daně, motivuje české kuřáky k nákupům cigaret v Polsku. Teoretická část popisuje systém spotřebních daní a legislativní rámec obou zemí, včetně harmonizace v rámci Evropské unie. Praktická část sleduje vývoj daňového zatížení, cen cigaret a objemu jejich prodeje v Polsku. Pomocí grafické analýzy je zkoumán vztah mezi cenovým rozdílem a objemem prodeje cigaret. Výsledky naznačují, že s rostoucím cenovým rozdílem mezi Českou republikou a Polskem dochází k nárůstu prodeje cigaret v Polsku. To může svědčit o zvýšené míře přeshraničních nákupů a podtrhuje význam daňové koordinace mezi sousedními státy Evropské unie.