Analýza spotřební daně z tabákových výrobků - Chromečková, Lucie; Zídková, Hana; Arltová, Markéta, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou vlivu rozdílů ve zdanění tabákových výrobků mezi Českou republikou a Polskem na přeshraniční nákupní chování českých spotřebitelů. Cílem je zjistit, zda cenový rozdíl, způsobený rozdílnou výší spotřební daně, motivuje české kuřáky k nákupům cigaret v Polsku. Teoretická část popisuje systém spotřebních daní a legislativní rámec obou zemí, včetně harmonizace v rámci Evropské unie. Praktická část sleduje vývoj daňového zatížení, cen cigaret a objemu jejich prodeje v Polsku. Pomocí grafické analýzy je zkoumán vztah mezi cenovým rozdílem a objemem prodeje cigaret. Výsledky naznačují, že s rostoucím cenovým rozdílem mezi Českou republikou a Polskem dochází k nárůstu prodeje cigaret v Polsku. To může svědčit o zvýšené míře přeshraničních nákupů a podtrhuje význam daňové koordinace mezi sousedními státy Evropské unie.
Vedoucí práce: Hana Zídková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses