Vývoj role žen na americkém trhu práce ve druhé polovině 20. století na příkladu republikánského státu New Hampshire a demokratického státu New York - Nováková, Kateřina (2025)
Tato diplomová práce analyzuje vývoj postavení žen na americkém trhu práce ve druhé polovině 20. století prostřednictvím případové komparace dvou ideologicky odlišných států – republikánského New Hampshire a demokratického New Yorku. Hlavním cílem je ověřit vědeckou hypotézu ve znění: Ženy v demokratickém státu měly lepší postavení na trhu práce než v republikánském státě během sledovaného období Teoretická část práce je postavena na ekonomických modelech diskriminace, rámcích trhu práce a vlivu politické orientace na zaměstnanostní politiku. Praktická část využívá komparativní a vztahovou analýzu statistických dat z Decennial Census (1950–1990), doplněnou o syntézu dostupných socioekonomických ukazatelů, jako jsou míra participace žen, mediánové mzdy, genderová mzdová mezera, vzdělanostní struktura a zastoupení ve vedoucích pozicích. Výsledky ukazují, že ženy v New Yorku vykazovaly vyšší míru účasti na trhu práce, měly lepší přístup ke vzdělání a častěji zastávaly vedoucí pozice. Závěry práce podporují hypotézu o pozitivním vlivu demokratické stranické orientace na postavení žen, i když některé indikátory ukazují pouze mírné rozdíly.