Faktory ovlivňující kariérní rozhodování studentů VŠE - Portlová, Kateřina (2025)
Tato diplomová práce se zabývá kariérním rozhodováním studentů, konkrétně pak studentů Vysoké školy ekonomické v Praze. Hlavním cílem bylo prozkoumat, jakým způsobem se studenti rozhodují o své profesní kariéře. Dílčím cílem pak bylo identifikovat ty nejdůležitější faktory ovlivňující kariérní rozhodování těchto studentů. Výzkum byl realizován pomocí kvalitativní metody focus group, které se zúčastnilo 54 studentů zapsaných do předmětu 3PS325 Rozvoj profesní kariéry na Vysoké škole ekonomické. Data byla analyzována pomocí tématické analýzy. Výsledky ukázaly, že kariérní rozhodování je komplexní proces a že mezi hlavní faktory, které kariérní rozhodování ovlivňuje, patří finanční ohodnocení, osobnost studenta, jeho osobní hodnoty, náplň práce a vliv sociálního okolí, kde hrají roli především rodinní příslušníci. Získaná zjistění přispívají k hlubšímu porozumění kariérnímu rozhodování mladých lidí a mohou být použita ve vzdělávací praxi, ale také v personálním rozvoji a kariérním poradenství.