Využití umělé inteligence personalisty v procesu získávání a výběru zaměstnanců ve vybraných organizacích - Krajník, Kryštof (2025)
Diplomová práce se zabývá využitím umělé inteligence v procesech získávání a výběru zaměstnanců. Cílem práce je analyzovat a porovnat, jaké přínosy a výzvy přináší implementace AI nástrojů do praxe personalistů, a jak tyto technologie ovlivňují efektivitu, spravedlnost a nákladovost náborových procesů. Teoretická část práce představuje vývoj a současné možnosti AI v oblasti HR, přičemž se zaměřuje zejména na nábor, rozhodování, předsudky a etiku. Praktická část vychází z kvalitativního výzkumu, který prostřednictvím rozhovorů s personalisty zkoumá jejich zkušenosti, postoje a očekávání spojená s využitím AI. Výsledkem práce jsou konkrétní doporučení, jak mohou firmy umělou inteligenci účelně a odpovědně integrovat do svých HR procesů.