Tvorba oblečení ve 3D počítačových hrách - Ouzká, Kateřina (2025)
Bakalářská práce se věnuje tvorbě oblečení pro postavy v počítačových hrách a má za cíl popsat a srovnat dvě metody, kterými k ní lze přistupovat. První metodou je kombinace modelování a sculptingu, typicky využívaná pro tvorbu modelů ve 3D grafice, druhou je pak tvorba digitálního střihu a následná simulace dané látky, připomínající spíše postup šití v reálném životě. V teoretické části práce nabízí důležité poznatky ve vztahu k tvorbě, simulaci a vizualizaci textilních materiálů, i k principům tvorby módních střihů v digitálním prostředí. Část praktická pak do detailu popisuje postup uvedených metod a srovnává jejich proces a výsledky. Přínos práce spočívá nejen v popisu samotného procesu, ale také ve vzniklých poznatcích o daných metodách, ze kterých vyplývají doporučení pro budoucí tvůrce oblečení ve 3D grafice. Ty se týkají vhodnosti metod jednak pro různé lidi na základě přechozích zkušeností nebo naopak budoucích cílů, ale dávají také doporučení ve vztahu k různým druhům oblečení.