Zdanění alternativních tabákových výrobků - Kvasničková, Magdaléna (2025)
Tato práce se zabývá spotřební daní z tabákových výrobků se zaměřením na zdanění alternativních produktů v České republice a okolních státech. Teoretická část obsahuje vývoj spotřebních daní, který sahá až do současnosti a popisuje harmonizaci spotřební daně z tabákových výrobků, která je nařízena Evropskou unií. Dále jsou popsány druhy alternativních produktů a vliv jejich užívání na zdraví. V druhé části je provedena rešerše daňové legislativy České republiky a okolních států, která se zaobírá zdaněním jak tabákových, tak alternativních výrobků. Uvedeny jsou i plány na zvyšování sazeb daní, které jednotlivé vlády prozatím představily. Praktická část se zabývá celkovým daňovým zatížením klasických a elektronických cigaret v jednotlivých státech a jejich srovnáním. V další části je provedena komparace daňové zátěže jednoho miligramu nikotinu v tradičních a elektronických cigaretách v Německu, Polsku, Slovensku, Rakousku a České republice.