Faktory úspěšné reorganizace - Praus, Lukáš (2025)
Diplomová práce se zaměřuje na identifikaci faktorů, které ovlivňují úspěšnost reorganizace podniků v insolvenčním řízení v České republice. Cílem je zjistit, zda existuje prokazatelná souvislost mezi finanční situací podniku a výsledkem reorganizačního procesu, a odhalit další okolnosti, které mohou průběh reorganizace ovlivnit. Práce kombinuje kvantitativní a kvalitativní přístup – analyzuje finanční data podniků, které vstoupily do reorganizace od účinnosti insolvenčního zákona, a využívá rozhovory s odborníky z praxe. Kvantitativní část ukazuje, že většina sledovaných finančních ukazatelů nevykazuje statisticky významný vztah s úspěchem reorganizace. Kvalitativní výzkum naopak potvrzuje význam včasnosti návrhu, důvěryhodnosti dlužníka, komunikace a podpory ze strany věřitelů. Práce přináší návrhy na zlepšení reorganizační praxe a upozorňuje na klíčovou roli behaviorálních faktorů.