Analýza úpadkových firem v ČR a faktorů na úpadek upozorňujících - Palisa, Adam; Kuděj, Michal; Schönfeld, Jaroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Práce se zaměřuje na analýzu podniků, které se v období od roku 2009 do současnosti ocitly v úpadku, a na identifikaci faktorů, které mohly na blížící se úpadek upozorňovat. Cílem je zjistit, zda existují společné znaky v účetních datech úpadkových podniků a zda se tyto znaky liší od trendů ve firmách, které úpadkem neprošly. Práce využívá kombinaci kvantitativního a kvalitativního přístupu. Kvantitativní část testuje hypotézy o rozdílech ve vybraných finančních ukazatelích mezi úpadkovými a zdravými podniky a sleduje vývoj těchto ukazatelů v čase. Kvalitativní část čerpá z rozhovorů s odborníky, jako jsou insolvenční správci, zástupci bankovního sektoru, nebo experti z oblasti insolvenčního práva. Výsledky ukazují, že rozdíly mezi podniky jsou patrné již tři roky před úpadkem a že hodnoty klíčových ukazatelů mají zhoršující se charakter s blížícím se úpadkem. Rozhovory zároveň potvrzují, že podniky často reagují pozdě, a to zejména vlivem behaviorálních faktorů a manažerských pochybení, nikoliv kvůli nedostatečnému právnímu rámci.
Vedoucí práce: Michal Kuděj
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses