Analýza postojů zaměstnanců k diverzitě ve vybrané společnosti - Vítková, Marcela (2025)
Diplomová práce se zabývá analýzou postojů zaměstnanců k diverzitě ve vybrané společnosti Vodafone Czech Republic a.s. Cílem výzkumu bylo zjistit, jak zaměstnanci vnímají diverzitu a inkluzi, jaké faktory ovlivňují jejich postoje a jaké bariéry či přínosy v této oblasti identifikují. Výzkumné otázky pokrývají klíčové aspekty problematiky diverzity: obecné postoje, hodnocení firemních iniciativ, dopad na týmovou spolupráci, bariéry a návrhy na zlepšení. Výzkum byl realizován kombinací kvantitativního a kvalitativního šetření, prostřednictvím dotazníkového šetření (N=65) a rozhovoru. Hlavní důraz byl kladen na otevřené odpovědi respondentů. Výsledky ukazují, že většina zaměstnanců hodnotí diverzitu pozitivně a oceňuje zejména otevřenou komunikaci a respekt k odlišnostem. Zároveň se objevují kritické názory poukazující na formálnost diverzitních opatření a absenci jejich hlubší integrace do firemní kultury. Na základě zjištění jsou navržena konkrétní doporučení směřující k posílení autenticity a účinnosti diverzitních strategií ve firmě.