Dobrovolnictví v neziskových organizacích : Identifikace motivačních faktorů a jejich marketingové využití - Marianová, Tereza (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na hledání motivace dobrovolníků působících v neziskových organizacích zaměřené na práci s ohroženými dětmi a mládeží. Cílem práce je pomocí polostrukturovaných rozhovorů identifikovat klíčové motivační faktory, které vedou jednotlivce k dobrovolnické činnosti a následně navrhnout doporučení, jak tyto faktory lépe využít v marketingové komunikaci neziskových organizací. Teoretická část definuje klíčové pojmy v oblasti neziskového sektoru, dobrovolnictví a motivace, a marketingové komunikace neziskových organizací. Praktická část je založena na polostrukturovaných rozhovorech s dobrovolníky, které ukázaly, že zásadní roli při rozhodování o zapojení hraje osobní doporučení a důvěra v konkrétní lidi spojené s organizací. Silným nástrojem komunikace je sdílení autentických příběhů dobrovolníků, které podporují důvěru a srozumitelnost. Významným prvkem dlouhodobého setrvání se ukázala být také komunitní atmosféra a přátelská spolupráce. Na základě těchto poznatků práce formuluje doporučení pro praxi neziskových organizací.