Porovnání domácí a venkovní formy fotbalových lig napříč sezónami - Krones, Matěj; Čabla, Adam, 1985-; Šafr, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Hlavním cílem práce je analyzování vlivu domácí výhody na 4 vybrané statistické ukazatele, kterými jsou xG, xGA, GF a GA. Práce zahrnuje porovnávání domácích a venkovních dat pomocí statistických testů a zjišťování, jestli jsou výsledky testů významné. Dalším cílem práce je určit míru vlivu covidové sezóny na domácí výhodu a výše zmíněné ukazatele. Práce má celkově čtenáři objasnit význam domácí výhody a její vliv na fotbalové zápasy. Analýza vycházela z dat top 4 evropských fotbalových lig za posledních 5 kompletních sezón. Práce využívá Mann-Whitneyho U test, Benjamini-Hochbergovu korekční metodu a Q-Q plot při práci s daty. Jedním ze závěru práce je, že domácí výhoda má významný vliv na vybrané statistické ukazatele. Vliv covidové sezóny na domácí výhodu a na výše zmíněné ukazatele byl prokázán, tři statistické testy se prokázaly jako významné.
Vedoucí práce: Adam Čabla
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses