Využití Power BI pro podporu řízení a monitorování projektů v IT prostředí - Teliuk, Olesia; Pour, Jan; Havránek, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Bakalářská práce se zaměřuje na využití nástroje Power BI pro podporu řízení a monitorování projektů v prostředí informačních technologií. Cílem je analyzovat aktuální trendy v oblasti projektového řízení, stanovit požadavky na efektivní řízení IT projektů s využitím vizualizačních nástrojů a navrhnout pilotní řešení dashboardu v Power BI pro sledování klíčových projektových ukazatelů, které reflektuje nejčastější potřeby projektových manažerů. Teoretická část práce se věnuje základům projektového řízení v oblasti IT, jeho vývoji, současným trendům a nejčastěji využívaným metodikám. Pozornost je rovněž věnována specifikům IT projektů, faktorům ovlivňujících jejich úspěšnost a nástrojům určeným pro jejich efektivní řízení. V empirické části je analyzováno využití Power BI v oblasti projektového managementu a následně navržena a implementována šablona dashboardu pro vizualizaci klíčových projektových metrik. Přínos práce spočívá v provedení podrobné analýzy možností využití nástroje Power BI při řízení IT projektů. Navržený dashboard slouží jako praktická ukázka efektivní vizualizace projektových ukazatelů, která napomáhá jejich přehlednému sledování a podporuje řízení projektů v IT prostředí.
Vedoucí práce: Jan Pour
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses