Digitální kuponové kampaně v QSR odvětví a optimalizace procesu jejich tvorby - Hoshurenko, Anna (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na optimalizaci procesu tvorby digitálních kuponových kampaní pro mezinárodní řetězec rychlého občerstvení (QSR) působící na českém trhu. V kontextu rostoucí potřeby zvyšování efektivity digitálního marketingu je cílem práce snížení časové a finanční náročnosti přípravy těchto kampaní prostřednictvím jejich automatizace. Optimalizace byla realizována na základě metodického rámce Business Process Reengineering (BPR), který umožňuje zásadní přehodnocení a reorganizaci podnikových procesů. V rámci práce byla provedena analýza stávajícího procesu a následně navrženo a implementováno automatizační řešení v prostředí Microsoft Excel s využitím jazyka Visual Basic for Applications (VBA). Navržené řešení vedlo ke zkrácení doby přípravy kuponových kampaní o 83 % a současně umožnilo snížit finanční náklady spojené s tímto procesem rovněž o 56 %. Závěrem lze konstatovat, že aplikace metodiky BPR ve spojení s jednoduchými nástroji automatizace představuje efektivní cestu ke zvýšení provozní efektivity. Zjištění zároveň otevírají prostor pro budoucí rozšíření řešení na další oblasti marketingové praxe a pro hlubší zkoumání možností integrace pokročilých nástrojů, včetně umělé inteligence.