Účinnost kreativ vytvořených pomocí umělé inteligence ve výkonnostních kampaních - Raus, Jakub (2025)
Cílem této diplomové práce je zhodnotit účinnost kreativ vytvořených pomocí umělé inteligence ve výkonnostních kampaních v porovnání s kreativami vytvořenými lidskými tvůrci a navrhnout praktická doporučení pro jejich optimální využití v marketingové praxi. Práce kombinuje kvantitativní experiment testující výkonnost tří typů kreativ (vytvořených pouze pomocí AI, lidským grafikem ve spolupráci s AI a výhradně lidským grafikem) a kvalitativní výzkum formou hloubkových rozhovorů s deseti marketingovými experty. Výsledky kvantitativního testování ukázaly, že nejvyšší míry prokliku dosáhly kreativy vytvořené lidským grafikem ve spolupráci s AI. Z hlediska konverzních metrik však nejlépe performovaly kreativy vytvořené výhradně člověkem. Expertní rozhovory odhalily, že umělá inteligence se již stala významnou součástí pracovního procesu marketingových profesionálů, přičemž hlavními výhodami jsou rychlost, efektivita a schopnost generovat velké množství variant pro testování, zatímco nevýhodami jsou kvalitativní nedostatky a nedostatek autenticity. Práce přináší empiricky podložená doporučení pro optimální využití umělé inteligence v marketingové praxi, přičemž zdůrazňuje synergický potenciál spolupráce lidských kreativců a AI nástrojů.