Analýza vlivu investorovy pozornosti na cenu akcií amerických bank - Pabinová, Kateřina (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou vlivu investorovy pozornosti na vývoj cen akcií pěti největších amerických bank: JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo a Goldman Sachs. Kromě proměnné investorovy pozornosti, měřené pomocí dat z Google Trends, byly do analýzy zahrnuty také vybrané fundamentální a makroekonomické ukazatele, jako například rentabilita vlastního kapitálu (ROE), poměr P/E, meziroční změna indexu S&P 500, inflace a další související proměnné. Analýza byla provedena pomocí regresních modelů. Výsledky ukázaly, že investorova pozornost může mít statisticky významný vliv na cenu akcií, avšak tento vliv není jednotný napříč celým analyzovaným vzorkem. Nejvyšší vysvětlující schopnost prokázala proměnná sp500_yoy. Práce rovněž shrnuje základní teoretická východiska behaviorálních financí a zdůrazňuje význam psychologických faktorů v investičním rozhodování.