Analýza vlivu investorovy pozornosti na cenu akcií amerických bank - Pabinová, Kateřina; Quang, Tran Van; Vejmělek, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou vlivu investorovy pozornosti na vývoj cen akcií pěti největších amerických bank: JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo a Goldman Sachs. Kromě proměnné investorovy pozornosti, měřené pomocí dat z Google Trends, byly do analýzy zahrnuty také vybrané fundamentální a makroekonomické ukazatele, jako například rentabilita vlastního kapitálu (ROE), poměr P/E, meziroční změna indexu S&P 500, inflace a další související proměnné. Analýza byla provedena pomocí regresních modelů. Výsledky ukázaly, že investorova pozornost může mít statisticky významný vliv na cenu akcií, avšak tento vliv není jednotný napříč celým analyzovaným vzorkem. Nejvyšší vysvětlující schopnost prokázala proměnná sp500_yoy. Práce rovněž shrnuje základní teoretická východiska behaviorálních financí a zdůrazňuje význam psychologických faktorů v investičním rozhodování.
Vedoucí práce: Van Quang Tran
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses