Marketingové strategie skautských organizací : Komparativní studie mezi středisky v Praze a na venkově - Nováková, Aneta (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá marketingovými strategiemi skautských organizací a jejich komparací mezi městským a venkovským prostředím. Cílem práce je analyzovat marketingové aktivity středisek Junáka – Pražské Dvojky a střediska v Kostelci nad Labem, a identifikovat klíčové faktory ovlivňující udržení mladých vedoucích. Kombinací kvalitativního a kvantitativního výzkumu – polostrukturovaných rozhovorů a anketního šetření – byly zjištěny rozdíly ve vnitřním fungování obou středisek. Zatímco vnější marketing se jeví jako efektivní u obou středisek, vnitřní komunikace vykazuje v Kostelci slabiny. Práce navrhuje konkrétní doporučení pro zlepšení motivace a retence vedoucích, přičemž inspiraci čerpá z úspěšných prvků Pražské Dvojky. Výsledky mohou být přínosem pro další neziskové organizace čelící podobným výzvám.