Současná výroba svatebního videa - Raszka, Filip (2025)
Bakalářská práce se zabývá problematikou současné výroby svatebních videí a jejími specifiky ve srovnání s klasickou filmovou tvorbou. Hlavním cílem bylo popsat metodiku produkce svatebního videa a ověřit tento postup v praxi. Teoretická část se opírá o poznatky z filmové a dokumentární tvorby a popisuje historický kontext domácího videa, jednotlivé fáze filmové produkce, používané technické vybavení i principy filmové řeči. Tyto poznatky následně aplikuje na specifika tvorby svatebního videa. Pro získání primárních dat byly provedeny hloubkové rozhovory s pěti zkušenými svatebními kameramany. Praktická část představuje metodické postupy tvorby svatebního videa sestavené na základě těchto rozhovorů, které byly následně aplikovány při natáčení reálné svatby a následně vyhodnoceny. Výsledkem práce je ucelený popis současného procesu vzniku svatebního videa ověřený v praxi. Závěry ukazují, že svatební videa se v mnohém liší od tradiční filmové tvorby a že popsaná výroba může sloužit jako základní návod pro začínající svatební kameramany, i jako zdroj poznatků pro širší veřejnost, ačkoli úplné zvládnutí této činnosti vyžaduje také praktickou zkušenost.