Strategická analýza společnosti Star Prague s.r.o. - Tobolka, Lukáš (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá strategickou analýzou developerské společnosti Star Prague s.r.o., která působí na českém trhu s rezidenčními nemovitostmi. Cílem práce je na základě metod strategické analýzy identifikovat klíčové faktory vnitřního a vnějšího prostředí ovlivňující podnikatelskou pozici firmy a následně navrhnout konkrétní doporučení pro její další rozvoj. Teoretická část práce vymezuje pojmy strategie, strategického řízení a představuje nástroje strategické analýzy jako PESTEL, Porterův model pěti sil, VRIO analýzu, SWOT analýzu a analýzu zranitelnosti. Praktická část aplikuje zmíněné metody na společnost Star Prague s.ro. Výsledky ukazují, že společnost disponuje stabilní základnou, silným vedením a kvalitním projektem, ale čelí vysoké závislosti na jediném projektu a nízké likviditě. Na základě provedené analýzy byla navržena opatření v oblastech diverzifikace portfolia, posílení organizační struktury, rozšíření nabídky bytů, zajištění likvidity a digitalizace procesů. Výstupy práce mohou sloužit jako podklad pro strategické rozhodování managementu v kontextu plánovaného nového projektu.