Well-being v hybridním světě práce - Součková, Kateřina (2025)
V současné době, kdy organizace stále častěji implementují hybridní pracovní model, je nezbytné pochopit, jak tento model ovlivňuje well-being. Tato diplomová práce zkoumá vztah vybraných dimenzí hybridního modelu práce na well-being zaměstnankyň pracujících v dceřiné pobočce nadnárodní IT společnosti. Cílem této studie je prozkoumat a pochopit dopad dimenzí hybridního modelu práce na well-being zaměstnankyň. Teoretická část si klade za cíl poskytnout komplexní porozumění existující literatuře, teoriím a modelům souvisejícím s hybridní prací a well-beingem a genderovou problematikou. Data byla získána od 176 zaměstnankyň a byly použity 3 standardizované dotazníky. Do analýzy byly zahrnuty statistické metody jako ANOVA, korelace a regrese. Byly prokázány vztahy u obou zkoumaných dimenzí. Nicméně výsledky naznačují, že autonomie času je klíčovou dimenzí, která významně pozitivně souvisí s well-beingem zaměstnankyň. Na druhé straně počet dní práce z domova prokázal pouze slabý negativní vliv na well-being zaměstnankyň. Autonomie času může lépe vysvětlovat vztah než samotný počet dnů práce z domova. Společnost by nadále měla aktivně podporovat autonomii času zaměstnankyň při zachování možnosti práce z domova.