Mezinárodní pohled na syndrom vyhoření u mladých manažerů - Andraščík, Matěj (2025)
Cílem diplomové práce je identifikovat příčiny přispívající ke vzniku syndromu vyhoření u mladých manažerů a navrhnout efektivní metody prevence, které pomohou snížit jeho negativní dopady na jednotlivce i organizace. Výzkum se zaměřil na vysokoškolské studenty s manažerskou zkušeností studující na Vysoké škole ekonomické v Praze (VŠE) a na University of Technology, Sydney (UTS). Kvantitativní část analyzovala rozdíly v míře vyhoření, příčinách zátěže, coping strategiích, well-beingu, subjektivní životní spokojenosti i vnímané institucionální podpoře, přičemž pět ze šesti hypotéz bylo potvrzeno. Výsledky ukázaly vyšší míru vyčerpání a nižší míru systémové opory u studentů VŠE oproti UTS. Hloubkové rozhovory doplnily výzkum o hlubší vhled do osobních zkušeností, vnímání tlaku, selhávání podpory a potřeby větší otevřenosti v oblasti duševního zdraví. Práce podtrhuje, že účinná podpora musí být víceúrovňová, integrovaná do každodenního fungování institucí, a že včasná prevence může významně přispět ke zvýšení psychické odolnosti i celkové spokojenosti mladých manažerů v akademickém a pracovním prostředí.