Diverzifikace ekonomik závislých na vývozu ropy - Bodnár, Kryštof; Pastucha, Filip; Synek, Richard; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou ekonomické diverzifikace zemí, jejichž hospodářství je výrazně závislé na vývozu ropy. V teoretické části je podrobně popsán historický vývoj ropných ekonomik, včetně specifik, jako jsou například vysoká závislost na příjmech z ropy, volatilita příjmů, efekt Holandské nemoci a slabé institucionální prostředí. Praktická část práce se zaměřuje na analýzu vztahu mezi cenou ropy a HDP vybraných států prostřednictvím korelační analýzy. Praktická část využívá Spearmanův korelační koeficient k analýze vztahu ceny ropy a HDP u 12 států OPEC a 3 nečlenských zemí (Norsko, Rusko, USA) v letech 1990–2023. Výsledky ukazují, že ve většině členských států OPEC přetrvává silná pozitivní korelace, zatímco v zemích s menší produkcí nebo nestabilními institucemi je tento vztah slabší. Úspěšná diverzifikace vyžaduje efektivní správu příjmů, kvalitní instituce, politickou stabilitu a strategické investice do neropných sektorů a lidského kapitálu. Doporučení se liší dle míry závislosti a stability, od investic a stabilizačních fondů po zajištění základní bezpečnosti.
Vedoucí práce: Filip Pastucha
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses