Vliv dotací na obnovitelné zdroje energie na energetickou transformaci vybraných podnikatelských subjektů - Janovský, Štěpán; Dvouletý, Ondřej; Bočková, Nina, 1971-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Tato diplomová práce se zaměřuje na zhodnocení vlivu veřejné podpory, konkrétně dotačního titulu OP TAK a bezúročného úvěru Národní rozvojové banky, na investiční rozhodování malých a středních podniků v oblasti instalace fotovoltaických elektráren. Pomocí kvalitativního výzkumu formou případových studií byly analyzovány tři podnikatelské subjekty – Truhlářství JAROŠÍK spol. s r.o., Restaurace Šnyt u Malše a GASTONS s.r.o. Pro každou z těchto firem byla vypracována studie proveditelnosti včetně ekonomického hodnocení návratnosti investice (NPV, IRR) s a bez dotace. Data byla získána formou strukturovaných rozhovorů s provozními pracovníky a majiteli firem. Součástí výzkumu byl rovněž rozhovor se zástupcem NRB, který poskytl expertní pohled na realizaci a vývoj programu. Výsledky práce ukazují, že dotační podpora zásadně ovlivňuje investiční motivaci zejména u méně rentabilních projektů a přispívá k urychlení transformace podnikatelského sektoru směrem k energetické soběstačnosti.
Vedoucí práce: Ondřej Dvouletý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses