Podpora umenia na úrovni krajov Českej republiky - Gabašová, Victoria (2025)
Diplomová práca sa zaoberá podporou kultúry na úrovni krajov v Českej republike, pričom analyzuje mechanizmy financovania kultúrnych aktivít a inštitúcií v regionálnom kontexte. Cieľom je zhodnotiť aktuálny stav kultúrnej politiky, identifikovať výzvy a navrhnúť opatrenia na zefektívnenie verejnej podpory. Teoretická časť definuje základné pojmy a zdôrazňuje význam živej kultúry pre spoločnosť. Venovaná je aj analýze foriem. Empirická časť vychádza z rozhovorov s odborníkmi v Jihočeskom a Ústeckom kraji. Výsledky poukazujú na regionálne rozdiely vo financovaní kultúry a potrebu metodickej koordinácie. Práca odporúča posilnenie partnerstiev, zavedenie hodnotiacich štandardov a zvýšenie verejných dotácií. Navrhnuté opatrenia prispievajú k efektívnejšej regionálnej kultúrnej politike.