Optimalizácia načítania webových stránok vytvorených vo WordPresse - Kováč, Erik; Sudzina, František; Fedurco, Ivan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Bakalárska práca sa komplexne venuje problematike optimalizácie výkonu webových stránok postavených na redakčnom systéme WordPress, ktorý dominuje trhu Content Management System (CMS). Primárnym cieľom bolo analyzovať kľúčové faktory spomaľujúce načítanie WordPress stránok, následne navrhnúť, implementovať a prostredníctvom objektívnych meraní overiť efektivitu konkrétnych optimalizačných stratégií. Dôraz sa kládol na zlepšenie používateľskej skúsenosti (UX) a posilnenie pozícií v rámci optimalizácie pre vyhľadávače (SEO). Práca testovala hypotézu, že cielená aplikácia súboru optimalizačných techník naprieč frontendom, backendom a databázou povedie k signifikantnému zrýchleniu načítania a zlepšeniu výkonnostných metrík. Metodika zahŕňala detailné testovanie na dvoch WordPress inštaláciách (existujúcej pomalej stránke a novej inštalácii s Elementorom) s využitím nástrojov ako Google PageSpeed Insights, GTmetrix, WebPageTest a vlastného Node.js skriptu pre automatizovaný zber dát. Implementované techniky zahŕňali optimalizáciu obrázkov (kompresia, moderné formáty, lazy loading), minifikáciu kódu, serverovú kompresiu, PHP OPcache, cachovací plugin, optimalizáciu databázy, redukciu pluginov a nasadenie CDN. Výsledky jednoznačne potvrdili hypotézu, keďže sa dosiahlo výrazné zlepšenie kľúčových výkonnostných metrík, zníženie celkovej veľkosti prenášaných dát a redukcia počtu HTTP requestov. Aplikované postupy tak viedli k merateľne rýchlejším a efektívnejším webovým stránkam.
Vedoucí práce: František Sudzina
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses